A te telód köreid legegyedibbje?

FlashManiacs

FlashManiacs

[HTC Desire] CyanogenMod 7.0 RC1

2011. február 19. - cc2

A CyanogenMod féle romok talán a legsikeresebbek, még ha nem is a HTC-sek körében. Sokak nem szeretik, mivel az úgynevezett Sense UI-hez (vagy másmilyenhez) hozzászoktak, így hiányolták belőle a jól megszokott dolgaikat.

Mit ad nekünk a GingerBread a Froyohoz képest?

Többek között új grafikus felületet, mely immár jobban hajlik a sötét színek felé, mint az eddigi. Ennek van aki örül, és van aki nem, de így van. Az új kinézetben már a képernyő kikapcsolása is megváltozott, illetve mostmár a menüknél amikor görgetsz és a végéhez érsz valaminek, akkor egy narancssárga villanás jelzi azt. Azért valljuk be, hogy már találkozhattunk ennél jobb megoldással!

Gyorsabb szövegbevitel, azaz egy új billentyűzet, ami sajnos nem sikerült túl jól. Talán a HTC-s keyboard felé próbáltak lépkedni, de mivel a számok fele hiányzik (?!), ezért elég gyatrán néz ki, de elvileg ez nem minden romnál van így.

Egyszerűbb kijelőlő-rendszert is kapott az új szoftver. Egy narancssárga kis “cucc” jelenik meg a szöveg alatt. Ez akkor is jó, amikor visszaszeretnénk egyegy betűt ugrani, de nem sikerül pont arra a helyre ráböknünk, amire akarunk.

Ezekből az újításokból is láthatjuk már, hogy a Google egyre többet foglalkozik a felhasználók panaszaival, nade most térjünk át a

CyanogenMod 7.0 RC1-re

Nagyon fontos kiemelnem, ha még eddig nem jöttetek rá, hogy ez a rom is már GingerBreaden alapul, tehát nagyon sok jó, új tulajdonsága van.

First-Launch

Első indításra már beleszerettem az egészbe. Isteni a kinézet, szerintem tökéletesen beletaláltak abba, amibe kellett nekik. A google most kitett magáért, a billentyüzetet meg majd cserélem a Swype-ra. DE egy gond mégis akadt, mivel a Google Application Pack-je még mindig nem került bele a rom-ba, csak külön kell azt telepíteni. Várjunk csak! Telepíteni? Előbb le kellene tölteni, de a honlapon sehol sem találunk megfelelőt. Ekkor jött a képbe újra a Google, de most a kereső funkciójával:

http://goo-inside.me/gapps/gapps-gb-20110114-signed.zip

First-Launch, de most már tényleg

Na mostmár minden készen is lett. Indíthatom a telefont. Így egy röpke óra után ez így van rendjén.
Igen-igen nézelődök, a klasszikus funkciók mind megmaradtak, illetve ha a menüben jól körülnézel találhatsz egy Theme Chooser nevü alkalmazást, ahol névből adódóan is az előre legyártott kinézetek közül válogathatsz. Feltűnt még nekem az is, hogy a Státusz Bár-t ha lenyitod az ablak nem lesz áttetsző. Ez elszomorított, mert nekem nagyon bejött az a régi fehér kockás, féláttetsző kinézet. Na mindegy… 

Kiegészítő lehetőségek

A rom-ban szerencsére helyet kapott a méltán híres Cyanogen Settings is, ahol igen sok kiegészítő beállítással találkozhattok (ezeknek egy részét a CyanogenMod 6.1-es cikküknben megtalálhatjátok), illetve még megtalálhatjátok a Spare Parts nevezetű alkalmazást is.

Frissítés

Frissíthettek rá 6.1-ből is, amennyiben úgy tartja a kedvetek és ha már itt tartunk, akkor elmondanám, hogy megtalálható benne a CyanogenMod-tól már megszokott szoftverfrissítési funkció is.

Az új verzió már aosp 2.3 alapon fut.

Utószó

Van még mit javítani rajta, de ezt valószínüleg nem a Cyanogen Team fogja megcsinálni, hanem majd más-más fejlesztők kidobják a továbbfejlesztett verziókat (pl. a Defrost). A Google Apps-ről pedig csak annyit, hogy nem ők nem akarták beletenni, hanem a Google szólította fel őket arra, hogy szedjék ki a szoftvereikből.

10-es skálán én 4/5 pontot adnék neki, mert ami megtalálható benne, az tökéletesen funkciónál (a billentyüzetet leszámítva).

Pro

  1. Gyors, stabil
  2. Kevés RAM-ot használ
  3. Kis helyet foglal
  4. Power Control a Státusz Bár-ban
  5. Cyanogen Settings

Contra

  1. Nincs memórianövelő script (app2sd+)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása