A te telód köreid legegyedibbje?

FlashManiacs

FlashManiacs

[ROOT] HTC Desire

2011. március 29. - Dark$mith

Elég sok készülékhez létezik 1-klikk root, ami a telefonon bellül, mint alkalmazás futtatható. Nos, Desire-nél nem ilyen egyszerű a helyzet, de ma már nem okozhat gondot semmi sem. Jelenleg két népszerű metódus van: Az Unrevoked és a Revoutionary.

Windows felhasználóknak szükségük lesz mind két esetben egy extra driver-re letöltési link ITT.

Megjegyzés: Célszerű a rootolás befejeztével azonnal backupot készíteni a gyári ROM-ról, ha valami történik legyen egy fix, stabil pontunk, amit bármikor visszaállíthatunk.

Unrevoked módszer

Az Unrevoked rootolja a készüléket majd egy Recovery-t (alapesetben ClockWorkMod Recovery 2.5.0.7) telepít rá. A szotver innen érhető el: http://unrevoked.com/
Használata pofon egyszerű rádugjuk a készüléket Charge Only módban (USB Debug legyen bekapcsolva és mehet is.)

PVT4-es  készülékek esetén a ClockWorkMod 2.5.0.7 hibásan fog települni ezért válasszuk az Unrevoked-ban a custom recovery opciót és tallózuk be a .img fájlt amit innen lehet beszerezni: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=839621

Revolutionary módszer

A Revolutionary nem a klasszikus formában rootol. Nem telepít SU binárist a gyári ROM-ra mint az Unrevoked (tehát nem rootolja), ez a szotver S-OFF-olja a készüléket majd telepít rá recovery-t (ha engedjük neki). A szoftver elérhető innen: http://revolutionary.io/
A használat ennél is nagyon egyszerű. Úgyan úgy Charge Only + USB Debug módban csatlakoztatjuk a készüléket és kezdődhet is a folyamat.
(A cikk írásakor a szoftver még béta. Ez nem azt jelenti, hogy hibás legalább is még nem hallottunk problémákról, csak kérni fog egy beta kulcsot amit a weboldalról szerezhetünk meg.)
 

Megjegyzés: A hivatalosan 2.3.3-ra frissített Desire-t csak a Revoutionary támogatja!

Clockworkmod Recovery

- ROM telepítése
Ezt a recovery-t kapjuk az Unrevoked-al és ennek is ajánljuk a használatát.

Hogy is működik?
A készüléket úgy kapcsoljuk be, hogy közben lenyomva tartjuk a hangerő lefelé gombot. Így bejutunk a HBOOT menübe, ahonnan a hangerő gombok és a bekapcs gomb segítségével elnavigálhatunk a recovery-be, ahol a következő kép fogad minket:

Ahhoz, hogy ROM-ot telepítsünk WIPE-olnunk kell a készüléket, ami a felhasználói memória teljes törlését jelenti. Erre azért van szükség, mert a romok többsége összekadhat az előző szoftverrel.
Ezek után az “install zip from sdcard” menüpontban a .ZIP fájlt, amire szükségünk van.

Miután feltelepült a ROM és visszakaptuk a mi kis menünket, indítsuk újra a készüléket ("reboot" menüpont) és várjunk meg, hogy az installáció ténylegesen is befejeződjön az első indítással.

S-OFF:

Mi is ez?
Az “újabb” HTC készülékeken létezik egy ún. @secuflag ami meggátolja rendszer módosítását, recovery, stb. telepítését. Ezt az Unrevoked elvégzi nekünk S-OFF nélkül is de vannak okok ami miatt mégis S-OFF-olnunk kell (pl.: Splash screen váltás, rendszer partíciók átrendezése, recovery frissítése).
Most már erre is két metódus van. A régi AlphaRev vagy a Revoutionary.

AlphaRev módszer

Természetesen aki a Revoutionary-t használta "rootolásra" annak nincs erre egyátalán szüksége, csak annak aki Unrevoked-al rootolt.

Amire szükségünk lesz az a: AlphaRev HBOOT reflash utility.
Ha letöltöttük kapunk egy .ISO fájlt amit fel kell írnunk egy CD-re és bebootolni.

A Bootolt mini OP-rendszer majd adja az utasításokat és elvégzi a feladatot. Az AphaRev jóvoltából elérhetőek különböző előredefiniált partíciós táblák is.

Megjegyzés: Az S-OFF módszer használatát nem ajánljuk csak olyanoknak akik tudják mit csinálnak viszont a partíciótáblákat meg még annyira nem ajánljuk mivel alkalmatlanná tehetik a készüléket bizonyos ROM-ok futtatására.

Revoutionary módszer

Természetesen aki a Revoutionary-t használta "rootolásra" annak nincs erre egyátalán szüksége, csak annak aki Unrevoked-al rootolt. Leírás feljebb.


Memórabővítő módszerek:

Mint tudjuk a HTC Desire elég kevés felhasználható memóriát kapott, ami nagyban hátráltat nagy mennyiségű/méretű programok használatában, ezért a lelkes programozók létrehozták az App2SD+, az App2SD++, a Data++, a Data2SD, Data2EXT és a Data2Whatever scripteket.

Mik is ezek?
Ezek a készülék memóriáját hivatottak növelni egy új partíció létrehozásával az SD kártyán.

Hogy működik?
Az app2SD+-hoz, a Data2SD-hez és a Data2Whatever-höz 2 felé kell particionálni a memóriakártyát, egy FAT32 és egy EXT (EXT4 ajánlott) partícióra. A FAT32-nek kell lenni az elsőnek, hogy felismerje a telefon de mindkét partíciót elsődleges kell legyen.

Az ajánlott EXT partíciómért 1-2GB. 1 GB latt kevés lehet ” fölött instabilitást okoz.

A Data2EXT-hez a következő felállás kell: Fat32 + Ext4 + Ext4 + Swap (fat+1GB+0.3GB+0.1GB).
A memóriakártyánk tartalmát mentsük le hiszen a partícionálás közben el fog veszni.

Megjegyzés: A memóriakártya particionálásához ERŐSEN ajánljuk a GParted nevet viselő partíciókezelőt (az Ubuntu linuxban alapból megtalálható, de külön "op-rendszerként" is futtatható).

UnROOT

Az unroot alatt értsük azt, hogy a készüléket vissza helyezzük gyári állapotába (gyári ROM, Recovery, HBOOT). Ha garanciális okokból Unrootlni szeretnénk a készülékünket nincs másra szükség mint egy gyári RUU-ra amit itt lehet elérni:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=695667
Mivel gondolom mindenki aki ezt olvassa közép-európai Desire tulaj ezért a Froyo WWE verziót ajánlott használni.

Megjegyzés: Bizonyos esetekben a HBOOT verziószáma miatt nem működik a RUU (a régi AlphaRevX használatakor gyakran előfordult) ilyenkor érdemes fastboot-al BravoHBOOT-ot manuálisan újraflashelni és jó lesz.

Megjegyzés: Ha UnRoot-olni készülünk célszerű azt a gyári ROM-ból elvégezni.

Ajánlott cikk:

 http://livingandroid.blog.hu/2011/03/31/htc_desire_rootolas

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása